پژوهشگر منتخب در رتبهی استادیار پایهی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی:
توصیهی من به نخبگان این است که پاسخ تمامی پرسشهای خود در از راه پژوهش بیابند
دکتر محمد رستمی نژاد دکترای تخصصی ایمونولوژی تاکید کرد: توصیه من به نخبگان این است که پاسخ تمامی پرسشهای خود را از راه پژوهش بیابند. نتایج حاصله از تحقیق همواره قابل استناد است و خللی در آن وارد نمیشود. همچنین با توجه به این که مقالات منتخب از طرحهای تحقیقاتی در رزومهی افراد برای همیشه باقی میماند، پیش از موافقت همکاری در هر طرح پژوهشی، دربارهی چگونگی انجام کار تحقیق و تفحص کنند.
دکتر محمد رستمی نژاد دکترای تخصصی ایمونولوژی تاکید کرد: توصیه من به نخبگان این است که پاسخ تمامی پرسشهای خود را از راه پژوهش بیابند. نتایج حاصله از تحقیق همواره قابل استناد است و خللی در آن وارد نمیشود. همچنین با توجه به این که مقالات منتخب از طرحهای تحقیقاتی در رزومهی افراد برای همیشه باقی میماند، پیش از موافقت همکاری در هر طرح پژوهشی، دربارهی چگونگی انجام کار تحقیق و تفحص کنند.
به گزارش مفدا بهشتی-دکتر محمد رستمی نژاد دکترای تخصصی ایمونولوژی، عضو هیأت علمی پژوهشکدهی گوارش و کبد و مدیر تربیت بدنی دانشگاه است. وی در بیست و یکمین دوره از جشنوارهی پژوهشی ابوریحان بیرونی که روز سه شنبه دوم دی ماه سال جاری در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، موفق به کسب جایگاه پژوهشگر منتخب در رتبهی استادیار پایه شد.
او در گفتگویی به همین مناسبت به برخی پرسشها پاسخ دادهاست. در ادامه شما را به خواندن این مصاحبهی جذاب دعوت میکنیم.
برای رسیدن به این موفقیت بزرگ چه مسیری را طی کردید؟
بیگمان رسیدن به هر هدفی، نیازمند برنامهریزی، آیندهنگری، پشتکار و در نهایت توکل به خدای بزرگ است. من سال ۱۳۸۴ کارشناس مرکز تحقیقات گوارش و کبد بودم. در ابتدا با روشهای مختلف آزمایشگاهی، چگونگی نمونهگیری، جمعآوری احتمالات، آنالیز دادهها و در نهایت بعد از یادگیری این روش، مقالهنویسی را فراگرفتم. چون زبان انگلیسیام در آن زمان خوب بود، بهسرعت مقالهنویسی را به زبان انگلیسی آغاز کردم؛ اما برای نگارش مقاله، نخست نیاز بود پروپوزال بنویسم و برخی تحقیقات و آزمایشها را انجام بدهم.
با انجام هر طرح پژوهشی علاقهام به دادن طرح جدید و مطالعهی موضوع جدید بیشتر میشد؛ به طوری که در سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۸ در جایگاه پژوهشگر غیر هیأت علمی، برگزیدهی دانشگاه شدم و تاکنون بیش از ۲۰۰ مقاله و ۷ جلد کتاب و ۳ ثبت اختراع در کارنامهی خود دارم.
سعی کردم هدفمند و روی یک موضوع تمرکز نمایم و تمام تلاشم را برای دادن راهکارهای مناسب به منظور پیشگیری و درمان بیماری سلیاک در ایران به کار بگیرم.
از طرفی، برای آشنایی و راهنمایی گرفتن از استادان برجستهی جهانی با هزینهی شخصی در کنگرههای سالانهای شرکت کردم که در سراسر دنیا برگزار میشد. بدین ترتیب، با ایجاد ارتباط با این استادان، پروژههای بسیار مناسبی را طراحی و اجرا نمودم که نمونهی آن چاپ حداقل ۵ مقاله با ایمپکت بالای ۱۰ است. ناگفته نماند در تمامی این مسیر تا کنون برادرم دکتر کامران که از فوق تخصصان برجستهی علم گوارش و کبد و یکی از بهترینهای سلیاک جهان هستند، من را با راهنمایی و حمایتهای خویش همراهی نمودهاند.
بعد از گذشت ۴ سال نخستین دپارتمان تحقیقاتی بیماری سلیاک را در کشور زیر نظر استادان بزرگ گوارش و کبد کشور و راهنمای استاد بزرگوارم پرفسور محمدرضا زالی تأسیس کردم و کوشیدم دانشجویان را برای انجام طرحهای تحقیقاتی مرتبط با رشتهی مورد علاقهام جذب کنم. در طی این مسیر پس از گذراندن دورهی کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی از سال ۱۳۹۵، عضو هیأت علمی این دانشگاه شدم.
پیام شما برای روز پژوهش چیست؟
شاید مهمترین تأثیر پژوهش برقراری ارتباط با دنیای ناشناختهی پیرامونمان باشد. پژوهش، فنآوری و کارآفرینی سه محور اصلی رشد و تعالی هر کشوریست و تأثیرگذاری آن در جهان کنونی و آینده، بسیار روشن است.
هفتهی پژوهش فرصت مغتنمیست که از تلاشها و دستآوردهای پژوهشگران دانشگاه قدردانی شود. من هم روز و هفته پژوهش را خدمت تمامی همکاران و پژوهشگران تبریک و تهنیت عرض مینمایم و برای همگی عزیزان توفیق روز افزون از خدای بزرگ خواستارم.
چه توصیهای برای طرحهای پژوهشی در حیطهی ورزش دوران کرونا دارید؟
پرسش بسیار جالبیست. به نظرم با توجه به اینکه رکن اصلی تمامی تصمیمات در سطح کلان برای پیشگیری، درمان و حتی ساخت واکسن، انجام پژوهشهای کاربردیست، ورزش و فعالیتهای بدنی نقش کلیدی در بالا بردن سطح ایمنی بدن در مقابله با عفونتها دارد. بهطور حتم انجام پروژهای تحقیقاتی در حیطهی ورزش و انتشار یافتههای آنها در وضعیت کنونی میتواند راهگشای بازگشت سلامت و امید به خانوادههای ایرانی باشد.
چه توصیهای برای دانشجویان بهشتی دارید؟
بیتردید کسانی که در این دانشگاه پذیرفته شدهاند و در حال تحصیل هستند، از نخبگان کشورند و در طول تحصیل پرسشهای فراوانی در ذهنشان ایجاد میشود. توصیهی من به این عزیزان این است که پاسخ تمامی پرسشهای خود را از راه پژوهش بیابند. نتایج حاصله از تحقیق همواره قابل استناد است و خللی در آن وارد نمیشود. همچنین با توجه به این که مقالات منتخب از طرحهای تحقیقاتی در رزومهی افراد برای همیشه باقی میماند، پیش از موافقت همکاری در هر طرح پژوهشی، دربارهی چگونگی انجام کار تحقیق و تفحص کنند.
عامل موفقیت شما در جشنوارهی ابوریحان چه بود؟
همان طوری که در ابتدای عرایضم گفتم اگر محقق، تحقیقات خود را هدفمند انجام دهد و با جهتدهی مناسب، صرف زمان پشتکار پژوهشی را آغاز نماید و خداوند را ناظر بر حسن اجرای طرح بداند، قطعاً موفقیت شانه به شانهی او حرکت میکند.
و اما سخن آخر ...
از تمامی عزیزان که با دعای خیرشان یا کمکهای فکری همواره کنارم بودند و با تمامی سختیهای پیش رو، من را تنها نگذاشتند، کمال تشکر را دارم. برای خانوادی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هم آرزوی سلامت، دل خوش و شادکامی دارم.